Rólam

“Mindazt, ami bennünk van, gyerekkorunkban ültették el bennünk.”

Jevgenyij Alekszandrovics Jevtusenko


Üdvözöllek!

Varga Réka angol nyelvtanár vagyok, két kisgyerek édesanyja. Lilla lányom 2009-ben született, Emese 2011-ben látta meg a napvilágot. Mióta megszülettek a gyerekeim, gondolkoztam azon, hogy valamilyen formában át kellene nekik adnom az angol nyelvtudásom.

 

Miért hallgatnál rám?

Minden szülő a legjobbat szeretné a gyerekének, boldog, kiegyensúlyozott, sikeres embert szeretne nevelni. Kisgyermekes szülőként számomra is a legfontosabb a gyerekeim boldogulása. Mondanom sem kell, mennyire fontos napjainkban az angol nyelv ismerete. A nyelvtudás belépő egy jobb álláshoz, egyetemi diplomához, ösztöndíj-lehetőséghez, vagy akár külföldi munkavégzéshez.

Ugye, te is hallottál már a szomszéd lányról/fiúról, aki éjt nappallá téve tanul, magol, valahogy mégis mindig elbukik a nyelvvizsgán? Szeretnéd, ha gyereked gátlások nélkül tudna angolul beszélni, nem okozna számára gondot, hogy nem magyarul kell megszólalni mások előtt?


Nyelvtanárként nagy tapasztalattal rendelkezem az iskolás gyerekek oktatásában, szülőként viszont azt is megéltem, milyen kisgyerekekkel angolul foglalkozni. A kisgyerekek számára játék az élet, az egész világ, és játszva hihetetlen hatékonysággal tanulnak.


Saját gyerekeimmel angolul kommunikálok a nap első felében, és az ebben szerzett tapasztalataimat, élményeimet szeretném megosztani veled. Naponta böngészek a neten a korai nyelvtanulás témában, szakkönyveket olvasok, mások tapasztalataiból tanulok. Mára már nagyon sok információt összeszedtem, módszereket, tippeket gyűjtöttem. A legtöbb ilyen korai nyelvtanulást, nyelvelsajátítást elősegítő praktikát azonnal ki is próbáltam élesben a gyerekeimmel. Ami működött, azt átdolgoztam, kibővítettem.  Új játékokat találtam ki, összegyűjtöttem a legszórakoztatóbb gyerekdalokat, mondókákat, meséket. Tanultam, kísérleteztem, bővítettem a módszertáram.


A blogomban megtalálható a legtöbb élmény, helyzet, ami az angolul neveléshez kapcsolódik. Úgy érzem, megérett a helyzet arra, hogy eszköztáramat, tapasztalataimat veled is megosszam.


A gyerek a játékon keresztül éli meg a világot, számukra a nyelvtanulás, a második nyelv elsajátítása is csak egy érdekes játék. Szülőként bevezethetjük gyerekeinket ebbe a csodálatos világba, hiszen a gyerek elsősorban a szülőtől tanul, őrá néz föl. Ha együtt angolozunk gyerekünkkel, elültetjük benne azt a csírát, amire az iskola nem igazán képes:  a  belülről fakadó motivációt.

Ha a gyerek azt látja, hogy a szülő számára fontos az angol nyelv, ő is kíváncsi lesz rá.


A gyerek még nem kívülről, egy nyelvtani szabályokkal teletűzdelt útvesztőként látja az idegen nyelvet, mint a felnőttek. A gyerek a nyelvben él, a kommunikációja ösztönös, a szabályrendszert önmagának alakítja ki.


Csillogó szemek, mozgás, a játék önfeledt öröme – mindezt angolul, a szülővel együtt.

Te is így szeretnéd? Tarts velem az úton!

 

 

“A gyermekeket elsősorban nem az neveli, amit mondanak nekik, hanem az, amit látnak, amiben élnek.”

Csőgl János

Vélemény, hozzászólás?