Módszer

Hogyan tanítsd a gyerekedet angolul otthon, játék közben?

 

Először is érdemes valamilyen bevezető, rávezető tevékenységgel indítani. Ilyen lehet az, ha eljátsszátok, hogy a vonaton Angliába utaztok, ahol mindenki angolul beszél. A vonat tetszés szerint behelyesíthető autóra, repülőre, vagy akár repülő szőnyegre, pillangó szárnyára. 🙂

“Anglia” lehet a szoba egyik erre a célra kinevezett sarka, vagy egy külön szoba, esetleg terasz, lehetőség szerint. Fontos, hogy otthonos hely legyen, és ne változzon, tehát minden nap az legyen “Anglia”.

“Angliában” találkoztok egy édes plüssmacival/cicával/báránnyal/kutyával (kinek mi van kéznél, de fontos, hogy a gyerek szívéhez közel álljon), aki csak angolul tud. Érdemes leültetni a gyerek kedvenc babáit/autóit/plüsseit nézőközönségnek.

 

Első nap az angol plüssmaci (maradjunk az egyszerűség kedvéért ennél) a babákkal beszélget angolul, mondjuk 5 percig. Énekelhet is, esetleg elmondhat egy-két mondókát, bohóckodhat. A “nézőközönség” közben látványosan érezze jól magát, tapsoljon, nevessen, mutogasson. Nem baj, ha a gyerek nem akar bekapcsolódni, csak távolról figyeli a műsort.Az első három, négy alkalommal hagyjuk a gyereket nézelődni, látszólag mással foglalkozni; akkor is figyel, ha közben babázik vagy autózik, hiszen anya nyújtja a legérdekesebb műsort. 🙂

Később el lehet nyújtani a foglalkozásokat hosszabb időszakra is (30-45 percre). Nagyon fontos a rendszeresség, tehát inkább legyen napi 5 perc, mint egy héten egyszer egy óra. A gyerek kedvenc játékait is be lehet vonni az angolozásba, pl.  meg lehet etetni a babákat, lehet vonatozni, festegetni, gyurmázni, persze angolul. Mesélni is lehet, akár az ismerős magyar mesekönyvekből, de ilyenkor csak a képekről mondjuk el, mit ábrázolnak, a lehető legegyszerűbb szókinccsel.

Ha már beivódott a mindennapokba az angol nyelv, akkor rá lehet térni a napi rutin egy részének angol lebonyolítására. Így pl. lehet a gyereknek angolul mondani, hogy vegye fel a cipőjét, mossa meg a kezét, ideje lefeküdni, stb.  Célszerű kijelölni egy napszakaszt, amikor angolozunk, hogy a gyerek számára biztonságos, kiismerhető legyen a napirend.

Fontos, hogy alkalmazkodjunk a gyerekhez, tehát akkor angolozzunk, ha maximálisan kipihent és érdeklődő. Ha az egyik fajta tevékenység nem megy (pl. nem szereti az angol mesét), akkor inkább hagyjuk egy ideig, és olyasmivel foglalkozzunk, amit szeret (pl. éneklés, mondókázás).

Hogy mikor célszerű elkezdeni?

Minél hamarabb, annál jobb. Már a pocakban hallgathatunk angol mondókákat, gyermekdalokat, az egészen pici babával is lehet angolul kommunikálni. Ha már nagyobb a gyerekünk, akkor se keseredjünk el, semmi sincs veszve.  Még az általános iskolás, alsós tagozatos gyerekek is örömmel fogadják a játszós, bábozós angol foglalkozásokat (saját tanári tapasztalat).

Ha egyszer az otthoni nyelvátadás útjára lépünk, a következetességen múlik minden. Tegyük mindennapjaink részévé az angol nyelvet, akkor is, ha épp sok dolgunk van, vagy nincs kedvünk hozzá. Ilyenkor lehet egyszerűsíteni, rövidíteni az angollal eltöltött időt (pl. betehetünk angol cd-t, dvd-t), de ez ne legyen rendszeres. A szülővel töltött, közös angol tevékenység az, ami által gyerekünk a leginkább tud fejlődni. A befektetett energia a későbbiekben kamatostól megtérül.

7 éves kor alatt a gyerekek képesek egy második nyelvet is úgy elsajátítani, akár az anyanyelvünket. A szülőn múlik, hogy kihasználja-e ezt a soha vissza nem térő lehetőséget. Hogy érdemes-e, nem is kérdés.

 

Image: FreeDigitalPhotos.net

Vélemény, hozzászólás?